Regler trängselskatt i Stockholm 2022

Vad som är nytt

  • Från och med 1 januari 2020 har Transportstyrelsen gjort följande ändringar av trängselskatt i Stockholm innerstad och Essingeleden.
  • Nya tider: Ny tidsperiod 6.00-6.29 har blivit tillagt. Tidigare började trängselskatt först vid kl. 6.30 men nu börjar trängselskatt kl. 6.00. Inga tidsförändringar på övriga tider.
  • Nya belopp: Trängselskatten har blivit dyrare, upp till 33 % dyrare. Trängselskatten är som dyrast vid kl. 7.00-8.29 och 16.00-17.29. I Stockholm innerstad kostar det 45 kr och Essingeleden 40 kr per passering.
  • Trängselskatten anpassas efter säsong: Tidigare var det samma trängselskatt oavsett tid på året. Nu inför man lågsäsong och högsäsong. Högsäsong är 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid.
  • Trängselskatt även de fem första vardagarna i juli: Innan var juli månad trängselskattfritt.
  • Trängselskatt också vissa dagar före helgdag: dagen före långfredagen, dagen före Kristi himmelsfärdsdag, dagen före alla helgons dag, dagen före den 1 maj och dagen före nationaldagen (om de infaller på en vardag utom lördag).

Information uppdaterad 2022-01-14.

Trängselskattsregler i Stockholm

För både innerstaden och Essingeleden gäller att trängselskatt tas ut för svensk- och utlandsregistrerade fordon, måndag till fredag mellan 06.00 och 18.29. 

Innerstaden
Beloppen för att åka in och ut ur trängselskattezonen i Stockholm är 11, 15, 20, 30 och 45 kronor beroende på vilken tid du passerar.

Essingeleden
På Essingeleden är beloppen 11, 15, 20, 27 och 40 kronor beroende på tidpunkt.

Det maximala beloppet per dag och fordon är 135 kronor vid högsäsong och 105 kr vid lågsäsong. Maxtaxan är gemensam för innerstaden och Essingeleden.

Läs mer om trängselskatt i Stockholm på Transportstyrelsen

 

Avdrag och förmånsbeskattning av trängselskatt

Vad innebär de nya reglerna om förmånsbeskattning av trängselskatt och infrastrukturavgift för broar?

Från den 1 januari 2018 ingår inte trängselskatten i det schablonmässigt beräknade bilförmånsvärdet. Förmån av trängselskatt vid privat körning med förmånsbil ska i stället värderas och beskattas separat. Detsamma gäller infrastrukturavgift för broar.

Arbetsgivaren ska då för varje månad beräkna och redovisa förmånen för respektive anställd. Förmånen är skattepliktig först den andra månaden efter den då en privat passage skett.

Om min arbetsgivare betalar trängselskatt?

-Vid resa med privat bil i tjänsten: Behandlas som kostnadsersättning – ingen skatt.
På kontrolluppgiften ska ersättningen endast anges med ett kryss.

-Vid resa med privat bil till och från arbetet: Behandlas som lön – skattepliktigt.

Läs mer om avdrag och förmånsbeskattning av trängselskatt på Transportstyrelsen

Läs även Skatteverkets ”Trängselskatt vid privat körning med förmånsbil”

 

Tips och råd

  • Den totala trängselskatten per dygn kan max bli 135 kr vid högsäsong och 105 kr vid lågsäsong. Maxtaxen är gemensam för både Stockholm innerstad och Essingeleden.
  • Tänk på att flerpassagereglen endast gäller i Göteborg. Om du passerar flera betalstationer i Stockholm innerstad eller Essingeleden exempelvis inom en timma betalar du för varje passering.
  • Om du har förmånsbil eller använder företagets bil för privata resor är det viktigt att du antecknar tid och datum i din körjournal då trängselskatt för privata resor ska förmånsbeskattas.
  • Använder du din privata bil för tjänsteresor är det också viktigt att du anteckar tid och datum i din körjournal för att få ersättning för trängselskatt från arbetsgivaren.

Automatisk loggning och uträkning av trängselskatt

Reglerna kring trängselskatt är komplexa och svåra. Det är en stor utmaning att hålla reda på alla betalstationer som man passerar i rusningstrafik, och det ställer särskilt stora krav på förmånsbilar då trängselskatten ska förmånsbeskattas vid privata resor. Med hjälp av vårt körjournalspaket får du en automatisk sammanställning på alla dina passager samt automatisk uträkning av trängselskatt uppdelat mellan privata resor och tjänsteresor. Läs mer om vårt körjournalspaket

Gratis trängselskatt loggning

Är du ute efter en gratistjänst med trängselskatt? Då är vår gratistjänst au2:FREE något för dig. I au2:FREE ingår trängselskatt och det är gratis! Du får manuellt lägga in din trängselskatt men alla uträkningar sker automatiskt, läs mer om au2:FREE.

Skapa ditt au2:FREE konto idag!

Att skapa ett au2:FREE konto är enkelt och gratis. Fyll i dina uppgifter nedan och ditt konto skapas automatiskt. Du kan logga in direkt efter du har skapat ditt au2:FREE konto – klicka på ”Logga in” uppe i högra hörnet.

bli kund hos oss

Vi lovar dig mindre administration, bättre kontroll och ökad lönsamhet. Och som vår kund får du en produkt och service som ständigt utvecklas för att möta dina behov.

Fler frågor? Få en gratis demo!

Vi erbjuder kostnadsfria genomgångar av au2:ONE och webbfunktioner så att du kan känna dig trygg med ditt beslut. Klicka här för att boka en demo.

kontakta oss

Telefon: 036 - 18 40 40
E-post: [email protected]

Copyright 2022 JIRICOM AB | Org.nr: 559008-2102, Vasavägen 3C, 554 54 Jönköping | [email protected] | Sitemap | Integritetspolicy

Kundvagn

Körjournalspaketet och våra tillval

Ingår i körjournalspaketet